במוזיאון
פעילויות בבית
במחקר
 
רווח
English רווח שלח לחבר רווח רווח
רווח
  חץ ראשירווחאתר המוח / במוזיאון / תערוכת אשליות / המוח הרגיש / טבעות מסתובבות  
רווח
  טבעות מסתובבות  
 

 

המוח הרגיש     טבעות מסתובבות

הביטו בתמונה. האם נדמה לכם שהטבעות מסתובבות?
לרוב האנשים נדמה שכיוון התנועה הוא לעבר הקצה הכהה יותר.
מחקרים עדכניים מסבירים את האשליה כנובעת מהבדלים בזמן ההפעלה של תאים במוח ע"י גירויים סמוכים ברמת בהירות שונה.

הרחבה:
האשליה קשורה לרצפים הלא סימטריים של צבעים שיוצרים את הטבעות - כל טבעת נראית כאילו היא מסתובבת כך שהחלק הכחול מוביל (אבל האשליה אינה תלויה בצבעים מסוימים, רק באסימטריה של הבהירות). זו דוגמה לאשליית תנועה יציבה: הגירוי קבוע במקומו, אך הוא נתפס כנע. לכן, ניתן לשער כי האשליה עובדת על מנגנונים בעין או במוח המתמחים בזיהוי תנועה (ראו משפחת מוצגים: המוח המומחה).

ידוע לנו כי מנגנונים המתמחים בזיהוי תנועה משתמשים בהשוואה של זמני גירויים כדי להסיק על תנועה המתרחשת בעולם. לדוגמה, אם אנו רואים נקודת אור קודם בצד שמאל ואחר כך בצד ימין, המוח יכול לשער שהנקודה נעה משמאל לימין, או שאלו שתי נקודות שונות, אך ההסבר השלישי (תנועה מימין לשמאל) אינו סביר. לעומת זאת, כאשר אנו רואים תמונה יציבה, היינו מצפים שתאי המוח המנתחים את התמונה יופעלו בערך באותו זמן, ולכן "יחליטו" שהם אינם מזהים תנועה. מדוע אם כן נוצרת האשליה?

נראה כי המפתח לפיתרון הוא נטייה של תאים באזורי מוח ראיתיים להגיב במהירות לגירויים עם ניגודיות גבוהה (כהים מאוד או בהירים מאוד) מאשר לגירויים עם ניגודיות נמוכה. כתוצאה מכך, נוצר הפרש זמן בין תגובות תאים לחלקים שונים בתמונה, והפרש הזמן מתפרש בטעות כרמז לתנועה. מחקר חדש הראה עדויות לכך שתאים באזור הראייתי הראשוני במוח ועוד יותר מכך, באזור MT המתמחה בתנועה, "נופלים בפח" כאשר מראים להם את האשליה ומתנהגים כאילו הם צופים בתנועה אמיתית.

מוצגים קשורים:
אניגמה

קישורים:
אוסף אשליות של פרופ' קיטאוקה, מגלה האשליה:
http://www.ritsumei.ac.jp/~akitaoka/index-e.html

 

 

 
רווח
לוגו מוח
רווח
לוגו המוזיאון
רווח
קו נקודות
רווח