במוזיאון
פעילויות בבית
במחקר
 
רווח
English רווח שלח לחבר רווח רווח
רווח
  חץ ראשירווחאתר המוח / במוזיאון / תערוכת אשליות / המוח הרגיש / שיגעון של ריצוף  
רווח
  שיגעון של ריצוף  
 

 

המוח הרגיש     שיגעון של ריצוף

באשליה זו הידועה בשם "קיר בית הקפה" שורות מקבילות של אריחים שחורים ולבנים נראות מעוותות ולא מקבילות. במוצג בתערוכה ניתן להזיז את השורות לצדדים ולראות כיצד האשליה נוצרת ונעלמת.

אשליה זו התגלתה במקרה על קיר של בית קפה בבריסטול (אנגליה) ב-1979. היא מתאפשרת בזכות ה"טיח" האפור בין שורות האריחים.

הטיח האפור נראה בבירור כשהוא נמצא בין שני אריחים שחורים או לבנים, אבל הוא מתמזג לתוך הריצוף כשהוא מחבר בין אריח לבן ושחור. כשאריח חופף חלקית עם אריח מאותו צבע מעליו או מתחתיו, החלק החופף נתפס כרחב יותר מאשר החלק השני והאריח נראה בצורת טרפז.

הרחבה:
הבנאים של בית הקפה בוודאי חשבו שהם פשוט יצירתיים כאשר הסיטו את שורות האריחים השחורים והלבנים בחצי לבנה, וייתכן שהם כלל לא הבחינו באשליה עד שהיה כבר "מאוחר מדי" (למזלו של ריצ'רד גרגורי, מגלה האשליה, ולמזלנו). גרגורי הוא פסיכולוג חוקר ראייה מפורסם מאוד, הידוע במיוחד בסקרנותו. כאשר הקיר משך את תשומת ליבו, הוא מיד ערך ניסויים שונים וכתב מאמר מלומד על התופעה.

באתר שבקישור המומלץ תוכלו לשחק בכל המשתנים המשפיעים על האשליה (רוחב וגובה של האריחים, רוחב ובהירות של הטיח בין האריחים, היישור היחסי של שורות האריחים) ולמצוא דיון מורחב במקורות האשליה. ההסבר באתר הוא אמנם לא מלא, אך תואם את המשחק במשתנים. התנאי ההכרחי לאשליה הוא הצבע האפור של הטיח, בין אפור ללבן. כאשר הטיח מפריד בין שני משטחים לבנים או שני משטחים שחורים הוא נראה בבירור ומופרד היטב מהאריחים. לעומת זאת, כאשר הטיח האפור נמצא בגבול בין משטח לבן ומשטח שחור, חדות הראייה שלנו אינה מספיקה כדי לזהות את הקו האפור כישות נפרדת, ואנו נוטים לשלב אותו באריחים הסמוכים בערך במידה שווה לכל אריח. כתוצאה מכך האריחים נראים "שמנים" יותר במקומות אלה, כך שכל אריח נראה כמו טרפז מונח על צידו. מצב זה כשלעצמו היה גורם לשורות להיראות מקבילות אך משוננות - זו לא האשליה שאנו רואים! האשליה שאנחנו רואים היא של קוים ישרים אך לא מקבילים, כנראה משום שהרמזים לכך שהקווים באמת ישרים מנצחים את הנטייה לראות טרפזים. העין והמוח מיישבים את הסתירה כך שהקווים נראים לנו לא מקבילים.

קישורים:
איך להעלים או להעצים את האשליה? נסו בעצמכם:
www.cs.ubc.ca/nest/imager/contributions/flinn/Illusions/CW/cw.html
http://www.exploratorium.edu/exhibits/cafe_wall/cafe.html

הסבר חלופי לתופעה:
www.brainconnection.com/teasers/?main=illusion/cafe-wall

 

 

 
רווח
לוגו מוח
רווח
לוגו המוזיאון
רווח
קו נקודות
רווח